Herkesin aklının bir köşesindedir “Arabayla Balkan Turu” ancak yersiz endişeler nedeniyle çoğu insan bu hayalini gerçekleştiremez. İşte bu hayalin gerçeğe dönüşme serüveni.
Güzergah;
GİDİŞ: İpsala, Kavala, Selanik, Manastır, Ohrid, Elbasan üzerinden Tiran, İşkodra, Bar, Budva üzerinden Kotor, Perast.
DÖNÜŞ: Kotor, Budva (Sveti Stefan), Bar, Ulcinj, İşkodra, Prizren, Üsküp, Selanik, Kavala.

Tabi farklı rotalar da düşünülebilir, özellikle Arnavutluk bölümünde ve Karadağ sahilinde trafik yoğunluğu olsa da güzel bir rota olduğu söylenebilir.
Seyahat öncesinde birtakım hazırlıklar gerekli. Yeni ehliyet, yeşil sigorta, yurt dışı çıkış harcı ve Kosova’ya gidecekseniz buraya özel sigorta.
İLK DURAK: KAVALA
ULAŞIM: Bahar ve yaz döneminde buraları gezmenin daha keyifli olacağını belirtmek gerekiyor. İstanbul’dan erken saatlerde yola çıktığınızda öğlen gibi Kavala’ya ulaşıyorsunuz.
Sınırda halledebileceğiniz işlemler Yeşil Sigorta (15 günlük 47,25 avro) ayrıca yurt dışı çıkış harcı ödemesi.
Yunanistan vize istiyor tabi ki. Gri veya yeşil pasaportunuz varsa sorun yok. Türk sınırından geçtikten sonra Yunanistan girişinde biraz sizi oyalayabilirler. Endişeye gerek yok, kısa süre sonra sınırı geçmiş olacaksınız.
Sınırı geçtikten sonra Egnatia Otoyolu üzerinden Kavala’ya gideceksiniz. Yol boyunca 40-50 kilometrede bir gişeler var, 1,5-2 avro gibi ücretler isteniyor. Yolun rahatlığı için değer. Burada hız kameraları var, Sygic gibi bir program yüklüyse hız sınırını aşmadan yolunuza devam edebilirsiniz.
Kavala 1912’de Osmanlı’nın elinden çıkmış bir yer. Beklediğinizden daha keyifli olabileceğini söyleyebiliriz.
Kavala notlarımızı okuyabilirsiniz.
SELANİK
ULAŞIM: Arabayla Balkan Turu’nun ikinci ve en önemli ayaklarından biri Selanik. Kavala’dan arabayla yola çıktığınızda yaklaşık 1,5 saat sonra şehre ulaşıyorsunuz. Yine burada da Egnatia Otoyolu’nu kullanıyorsunuz. Yol boyunca gişeler mevcut. Yolun boşluğu ve rahatlığı hoşunuza gidecek.
Selanik’te de yine gezilecek alanlar eski şehir bölgesinde toplanmış durumda. Bu nedenle konaklama tercihini eski şehir bölgesinde yapıp, başta Atatürk’ün evi olmak üzere tüm şehri gezip, güzelliklerinin tadını çıkarmak gerek.
“Her şeyin başladığı yer”in detaylarını okuyabilirsiniz.
MANASTIR
ULAŞIM: Selanik gezisini tamamladıktan sonra istikamet Ohrid ve tabi yol üzerindeki Manastır. Selanik’ten çıktıktan sonra otoban üzerinden Makedonya sınırına doğru gideceksiniz. Otoban gayet sakin. Sınıra doğru dağlık alanda yukarı doğru çıkacaksınız. Sonra düz bir yolda ilerleyip, sınıra doğru gidişli dönüşlü bir yol kullanacaksınız.
Sınır geçişinde kısmen Yunanistan sınırında oyalanabilirsiniz. Makedonya sınırından rahatlıkla geçersiniz.
Atatürk’ün askeri okulu okuduğu Manastır (şimdi Bitola ismi dekullanılıyor) küçük, şirin bir Osmanlı kenti.
Atatürk’ün okuduğu askeri lisede, Atatürk Müzesi bulunuyor. Bunun yanı sıra, camileriyle, hanlarıyla, Osmanlı’yı anımsatan eski çarşısıyla şirin bu kenti gezmekten zevk alacaksınız.
Manastır’la ilgili sayfamızı hazırlayınca buradan paylaşacağız.
OHRİD
ULAŞIM: ”Cennetten bir köşe” ifadesi tam da burası için söylenebilir. Manastır’dan ağaçlarla dolu, bizim Ege ve Sapanca’yı andıran yoldan geçerek Ohrid’e ulaşıyorsunuz.
Yol boyunca bizdekine benzer, bahçesindeki ürünleri satan insanlarla karşılaşabilirsiniz. Gayet lezzetli, organik ürünler var, fiyatlar da uygun genelde, tatmadan geçmeyin.
Arabayla Balkanlar Turu’nda birkaç gün kalmayı düşüneceğiniz yerlerden birisi Ohrid. Çok keyifli ve sakin bir yer. Tarihi mekanları gezip, mis gibi suya girebilir, akşam eğlenceleriyle güzel vakit geçirebilirsiniz.
Ohrid notlarımızı okuyabilirsiniz.
TİRAN
Ohrid’de keyifli vakit geçirdikten sonra, istikamet bir anda farklı bir atmosferin tadını yaşayacağınız Tiran.
ULAŞIM: Makedonya ve Arnavutluk sınırını rahatlıkla geçersiniz. Hatta Arnavutluk sınırında şöyle bir pasaportunuza göz atıp sizi ülkeye alıyorlar.
Sınırdan geçtikten sonra bir anda iklimin ve coğrafyanın değişmesi sizi çok şaşırtacak.
Yol boyunca arabanızı yıkamak için bekleyen onlarca insan göreceksiniz, ellerinde hortumlarla sizi davet edecekler.
Yeşil doğadan kayaçların arasına dönen yollar gidişli dönüşlü olduğundan kamyon arkasında sinir bozucu bir yolculuk yapabilirsiniz.
Elbasan’ı geçtikten sonra Tiran’a varacaksınız. Türkiye’yi andıran bir görüntüsü var Tiran’ın. Trafik yoğunluğunu aştıktan sonra ayırdığınız vakte göre merkeze ulaşacaksınız. Gezeceğiniz yerler genelde İskender Meydanı’na yakın. Bunkart müzeleri göreceğiniz simge yerlerden.
KOTOR
Balkan Turu’nun en güzel köşelerinden biri de kuşkusuz Kotor. Buraya hayran kalmamak elde değil.
ULAŞIM: Arnavutluk sınırından kolaylıkla geçiyorsunuz ve herhangi bir kontrol olmadan Karadağ’a girişiniz sizi şaşırtacak. Çünkü kontrol noktası bile yok. Konakladığınız otel veya pansiyon sizin adınıza bildirim yapıyor resmi kurumlara. Sahilden Bar, Budva’yı geçip Kotor’a ulaşıyorsunuz.
Kotor’da eski şehrin ara sokaklarında kaybolmak gerçekten çok keyifli. Kotor Kalesi‘ne çıkış zor olsa da buna değer. Kotor Körfezi’nin en güzel manzarası burada.
Yine bölgenin simgelerinden Perast, muhteşem bir Ortaçağ köyü. Orijinal haliyle bugüne kadar gelmiş Perast, iki küçük adasıyla da sizi büyüleyecek.
Booking.comULCINJ
Karadağ’ın güneyinde ve Arnavutluk sınırına yakın yerde bulunan Ulcinj, çok da bilinmeyen bir yer.
ULAŞIM: Kotor’dan sonra Budva ve Bar’ı geçip Ulcinj’e ulaşıyorsunuz. Sahil yolu yaz dönemlerinde sıkışık olabiliyor.
Burada yaklaşık 10 kilometrelik bir sahil mevcut. Daha çok Müslüman nüfusun yaşadığı Ulcinj, adı çok duyulmayan ancak deniz tatili düşünenlerin tercih ettiği bir yer.
Bar, Budva ve Kotor’un gerisine özellikle itilmeye çalışılan Ulcinj’de eski şehir bölgesi gezilebilir. Bunun yanı sıra plaja yakın bir yerde konaklayıp denizin tadı çıkarılabilir. Gerçekten çok güzel bir kumsalı ve denizi var.
Ulcinj Gezi Rehberi’miz de yakında yayında olacak.
PRİZREN
Kosova’da yer alan ve Osmanlı’yı en çok anımsatan Prizren, rotanızda mutlaka olmalı.
ULAŞIM: Karadağ’dan Arnavutluk’a geçiş yapıyorsunuz. Sınır kapısından geçiş çok rahat. İşkodra üzerinden otobana bağlanıyorsunuz ve çok güzel bir karayolu üzerinden Prizren’e ulaşıyorsunuz. Kosova sınırından girmeden aracınıza sigorta yaptırmayı unutmayın. Türkçe konuşan görevliler var ve 15 günlük sigortayı 15 avro karşılığında yaptırabilirsiniz. Yeşil Sigorta Kosova’yı kapsamıyor.
Prizren, Sinan Paşa Camisi ve çevresindeki Osmanlı’dan kalma tarihi yapılarla sizi geçmişe götürecek. Sinan Paşa Camisi Meydanı çevresindeki tarihi yapıları gezip sonra buradaki kafelerde güzel vakit geçirebilirsiniz.
Balkanlarda ender bulacağınız çay da cami karşısındaki bir çay ocağında.
Prizren notlarımızı okuyabilirsiniz
ÜSKÜP
Adı bile insana hoş geliyor değil mi? Üsküp de Osmanlı’nın Balkanlarda izini en çok bıraktığı yerlerden.
ULAŞIM: Prizren’den Üsküp’e gidebileceğiniz birkaç güzergah var. Ancak daha uzun görünse de Priştine’den geçen otobanı kullanmanız iyi olacaktır, ara yollarda vakit kaybetmeyin. Priştine’ye girmeyip otoyoldan Üsküp’e devam edebilirsiniz.
Tarihi Taş Köprüsü, eski Türk çarşısı, hanları, hamamları, camileriyle Türk izleri taşıyan bu şehri de mutlaka görün.
Şehre yaklaşık 20 dakika mesafedeki Matka Kanyonu’nu gezmeyi ihmal etmeyin.
Detayları Üsküp sayfamızda okuyabilirsiniz.
Gezinin bitiminde yine otoban üzerinden Selanik, Kavala üzerinden İpsala’ya yaklaşık 8 saatlik bir yolculuk sonunda ulaşacaksınız. Yol oldukça rahat.
Daha önce de giriş yaptığınız için sınır kontrollerinde sıkıntı yaşamazsınız.
güzel bir rota.
vize sorunları olmasa tadından yenmez 🙂
Bir tek Yunanistan vize istiyor yoksa diğer hatlarda problem yok. Onu da çözdünüz mü işlem tamam:) Hatta ülkeler arası geçişin nasıl bu kadar kolay olabildiğine şaşırabilirsiniz bazı yerlerde, özellikle Arnavutluktan Karadağ’a geçişte…
İyi günler. Ben de eşimle böyle bir tur düşünüyorum. Shengen vizesi nereden aldınız. Yollarda LPG veya benzin alabileceğiniz yerler var mı sık sık. Bir de trafik düzeni ile ilgili sorun yasadiniz mi? Teşekkürler
Merhabalar, oldukça memnun kalacağınız bir tur olacaktır. Yeşil pasaport dolayısıyla bizim vize sıkıntımız yoktu. Kendi durumunuzla ilgili bunu ilgili başkonsolosluklardan ayarlayabilirsiniz diye düşünüyorum. Çok zor olmayacağı kanaatindeyim. Döviz kuru dolayısıyla yurt dışında yakıtın daha pahalı olduğunu söyleyebilirim. Dolayısıyla benzini sınırı geçmeden doldurup gitmenizi öneririm. Benzin istasyonu sık sık var ancak yine de riske atmamak için merkezi yerlerde depoyu doldurmak önemli. Trafik düzeninde kesinlikle hiçbir problem yok. Üstelik İstanbul gibi bir yerde yaşıyorsanız, cennete düşmüş gibi olursunuz. Yunanistan’da şehir merkezlerine gidene kadar otoban çok rahat, şehir içlerinde doğal bir trafik olabilir ama çok değil tabi, sadece merkezi yerlerde. Araç park problemi de yok. Yoğunluğu sadece Arnavutluk’ta yaşayabilirsiniz. Bazı bölümlerde duble yol yok, o nedenle zorluk yaşayabilirsiniz. Yaz döneminde de Karadağ sahil bölümü yoğun. Sygic programını yükleyip, gideceğiniz ülke haritalarını indirmeyi unutmayın. Kosova haritası yok orada. O nedenle yol gösterilmeyebilir. Üsküp ve Prizrene gitme yolu İşkodradan sonra otoban üzerinden. Karışıklık olmasın. Merak ettiklerinizi sorabilirsiniz yine. Rezervasyon için sitemizdeki linklerimizi kullanabilirsiniz. İyi gezmeler…
Merhaba,
Otoyol geçiş ücretleri hakkında bilgi paylaşabilir misiniz? Girişte ülkemizdeki eski otoban girişinde alınan gibi kart mı alınıyor yoksa her ülke için ayrı bir HGS tarzı kart mı var? Ödemeler nakit mi yoksa kredi kartı geçerli mi? Bildiğiniz/ödediğiniz otoyol geçiş ücretleri ne kadar? Bu konuda bilgi paylaşabilirseniz çok memnun olurum.
Merhaba,
Bizdeki gibi kart alınıp geçiş yapılması söz konusu değil. Bu hatta ilişkin sorarsanız eğer, Yunanistan’da Kavala ve Selanik’e giderken Egnatia otoyolunu kullanıyorsunuz. Belirli mesafeler arasında (yaklaşık 50 km) gişeler bulunuyor. Bizdeki eski Çamlıca gişelerini andırıyor. Yol çok sakin olduğundan sıra oluşmuyor. Bölgesine göre değişmekle birlikte, 1,5-2,5 avro arasında değişen oranlarda nakit ücret ödeniyor. 1,70 – 1,80 – 2.00 avro gibi rakamlar da var. Yanınızda bozuk para bulunması iyi olabilir. Otoban dışındaki yollarda gişe bulunmuyor. İşkodra’dan (Arnavutluk) Prizren ve Üsküp (Makedonya) yönüne giderken de aynı şekilde gişelerden ödeme alınıyor. Diğer yollarda ödeme yok. Türkiye’deki gibi karmaşık bir durum söz konusu değil. Araç kullanmanın tadını çıkarabilirsiniz.